Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-05-07@03:24:02 GMT

◄ رازهای پل خواجو در روزهای خشکی زاینده رود+ فیلم

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۷۰۱۱۰۶

‍‍‍‍‍‍

تین نیوز

پل خواجو توسط شاه عباس دوم در شرق 33 پل که توسط شاه عباس یکم ساخته شده بود، در سال 1060 هجری قمری احداث شد.

به گزارش تین نیوز، عصر ایران فیلمی در مورد مورد این پل منتشر کرده که بر اساس اطلاعات روایت شده در آن، یکی از کارکردهای پل خواجو در آن زمان این بود که از اصفهان به جاده شیراز متصل شده و مسیر تخت فولاد گورستان شهر را ساده می کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

البته خواجو فقط پلی برای عبور نبود، بلکه بندی در برابر آب نیز بود که با بستن دریچه های آن با الوار چوبی، آب را پشت پل، سد می کردند تا دریاچه ای مصنوعی در مقابل کاخ های هفت دست و آیینه خانه شکل بگیرد، 2 عمارتی که ضل السلطان حاکم اصفهان در دوره ناصرالدین شاه ( پسر ناصرالدین شاه) هر دوی آنها را خراب کرد.

خواجو با نگهداشت آب کارکرد دیگری هم برای اصفهان داشت، آب های زیر زمینی اصفهان را تقویت می کرد و کشاورزی را رونق می داد.

اما چه اندازه می شد پشت این پل آب نگه داشت آیا آب از روی پل سرریز نمی شد؟ پاسخ این پرسش در سال 1383 پیدا شد. وقتی تیم باستان شناسی موفق شد 2 آبراه را در قسمت شمالی پل پیدا کند. آبراه هایی که سال ها زیر خاک بودند و نشان می دهد که در زمان بستن رود، اجازه خروج به اندازه آب از میان آنها داده می شد تا دریاچه پشت پل همیشه در حد تعادل بماند و به این ترتیب مهندسی پل خواجو باز هم شگفتی پژوهشگران را رقم زد.

این پل که گل سرسبد معماری ایران در پل سازی است ادامه صنعتی است که چند هزار سال در این کشور ریشه دارد. نمونه های به دست آمده از پل های تاریخی ایران گواهی بر این مدعاست.

شاه عباس دوم با دستور ساخت پل خواجو حرکتی نوین راه آغاز کرده بود. به دستور او پل قدیمی حسن بیگ را خراب و به جای آن پلی ساختند که نه فقط محل گذر که سازه ای درخور تماشا باشد.

به گزارش تین نیوز و بر اساس اطلاعات  مندرج در ویکی پدیا، همچنین در زمان افتتاح پل خواجو قصیده ای شامل ۴۵ بیت سروده شد که با این ابیات شروع می شود:

به حکم پادشاه استاد تردست

پلی بر زنده رود اصفهان بست

که ریزد سیل هنگام بهارش

بجوی کهکشان از آبشارش

پلی بر روی دریا تازه بستند

بر اجزای زمین شیرازه بستند

پل از دریاچه بیند جلوه خویش

نهاده چون عروس آیینه در پیش

فیلم پیوست را در مورد پل خواجو این شاهکار معماری ایران ببینید:

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: کشاورزی معماری زاینده رود پل خواجو شاه عباس دوم شاه عباس اول پل خواجو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۷۰۱۱۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اربیل: در روزهای سخت اولین تماس ما با جمهوری اسلامی ایران است

«دلشاد شهاب» سخنگوی دفتر ریاست منطقه کردستان عراق گفت که سفر نیچروان بارزانی به تهران با هدف تأکید بر عمق روابط دو طرف صورت گرفته است.

به گزارش مشرق، در حالی که «نیچروان بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق از روز گذشته در تهران به سر می‌برد؛ «دلشاد شهاب» سخنگوی دفتر او در مصاحبه‌ای گفت که جمهوری اسلامی ایران یک قدرت منطقه‌ای تأثیرگذار است.

او به شبکه روداو گفت: «رئیس اقلیم در این سفر می‌خواهد تاکید کند که اقلیم کردستان تهدیدی برای منافع همسایگان نخواهد بود و راهبرد اقلیم کردستان تعامل سازنده است».

سخنگوی ریاست کردستان عراق افزود: «اقلیم کردستان عراق و جمهوری اسلامی ایران روابطی تاریخی دارند و در دوران مبارزه با دیکتاتوری، ایران پناهگاه هزاران پناهنده عراقی بود و تا زمان سقوط رژیم دیکتاتوری، پایگاه مخالفان عراقی و اقلیم کردستان بود».

دلشاد شهاب همچنین گفت که از زمان تشکیل دولت در اقلیم کردستان، روابط اربیل و تهران بر پایه احترام به ایران بوده و طی این روابط، دو طرف منافع یکدیگر را حفظ کرده‌اند.

سخنگوی ریاست منطقه کردستان عراق، تأکید کرد: « جمهوری اسلامی ایران برای ما کشور مهمی است و مرزهای طولانی ما را به یکدیگر مرتبط می‌کند و همچنین روابط اقتصادی و تجاری قوی در کنار روابط دیپلماتیک دائمی و ادامه‌دار با یکدیگر داریم».

دلشاد شهاب افزود: «در تمامی شرایط سخت اولین تماس ما با جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک همسایه نزدیک است».

او با بیان اینکه از حدود دو سال پیش روابط ایران و منطقه کردستان عراق به سردی گراییده است؛ تأکید کرد: «همسایگی و روابط در منطقه ما با فراز و نشیب همراه است و در این مدت اخیر این روابط مقداری به سردی گرایید و از طریق این سفر می‌خواهیم این پیام را بدهیم که منافع مشترک میان ما بزرگ‌تر از این است که سردی بر آن چیره شود».

سخنگوی منطقه کردستان عراق در ادامه گفت که «همه نیروهای عراقی که در حال حاضر در قدرت هستند، پیشینه روابط مستحکم با جمهوری اسلامی ایران دارند و روزگاری ساز و کار تشکیل حکومت فعلی در تهران انجام می‌شد و امروز هم شکی نیست که ایران قادر به کمک در بهبود روابط اربیل و بغداد است».

«نیچروان بارزانی» روز گذشته در رأس هیأتی وارد تهران شد و امروز نیز با ابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور جمهوری اسلامی ایران دیدار کرد. او همچنین قرار است با مقام معظم رهبری و همچنین محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز دیدار کند.

منبع: فارس

دیگر خبرها

  • رازهای آشتی ایران و عربستان به روایت الجزیره قطر
  • اربیل: در روزهای سخت اولین تماس ما با جمهوری اسلامی ایران است
  • رازهای لاغری که هر کسی نمی‌داند (فیلم)
  • عقب نشینی ذخیره سد زاینده‌رود؛ ۳۹۶ میلیون مترمکعب آب آخرین موجودی
  • هلال سفید انتهای ناخن را جدی بگیرید + رازهای مهم
  • ذخیره سد زاینده‌رود به ۳۹۶ میلیون مترمکعب رسید
  • رازهای خوش تیپی مردان
  • روزهای بهاری دریاچه ارومیه
  • ساماندهی ۴۰۰ کیلومتر از رودخانه‌های استان اصفهان
  • (عکس) زاینده رود، سی و سه پل و پل خواجو؛ سال ۱۹۲۷